Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Κερκίνη, Οικολογικό παραμύθι...

Μοιάζει με σκηνικό από ταινία κι αν την κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά, θα δεις ότι πράγματι έχει πρωταγωνιστήσει – όχι μόνο στα όνειρα σου, αλλά και στην φιλμογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η Κερκίνη, παρότι τεχνητή λίμνη, μπολιάστηκε με φυσική ομορφιά στο πέρασμα των χρόνων και είναι σήμερα ένας από τους 11 υγροβιότοπους που προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ στη χώρα μας...

Οι χιονισμένες κορφές του όρους Μπέλες στο βάθος, τα γαλήνια νερά της Κερκίνης μπροστά σου, αγριοτσικνιάδες και αργυροπελεκάνοι που κρώζουν, νούφαρα που ακόμα φυλάσσουν τα χρώματα τους για μια άλλη εποχή, μερικά νεροβούβαλα να μασούν μακάρια το χορτάρι, ένα μισοβυθισμένο χωριό από το οποίο διακρίνονται μόνον οι στέγες των σπιτιών. Ψηφίδες από το σκηνικό που αντικρίζεις στη λίμνη Κερκίνη, ανάλογα με την εποχή που θα διαλέξεις να την επισκεφθείς και στο φόντο, πάντα, οι άνθρωποι της.

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1932, με την κατασκευή ενός πρώτου φράγματος και αναχωμάτων κοντά στο χωριό Λιθότοπος, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς σήμερα, απέχει παρασάγγας από την εικόνα που θα είχε συναντήσει ο επισκέπτης του Μεσοπολέμου. Η μικρή λίμνη του Μπούτκοβου, όπως ονομαζόταν και οι βάλτοι που είχαν δημιουργηθεί δεν επαρκούσαν και έτσι έvα vέo, μεγαλύτερo, φράγμα κατασκευάστηκε το 1982, ώστε σήμερα η στάθμη του νερού της λίμνης να φτάνει τα 36 μ. και τα 73.000 στρέμματα σε έκταση την άνοιξη.
Αυτό το, μικρό σχετικά, βάθος της είναι ένας από τους λόγους που η λίμνη έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη αξία από βιολογικής απόψεως. Αποτελώντας καταφύγιο για πάνω από 300 είδη πτηνών, πολλά είδη θηλαστικών, περισσότερα από 30 είδη ερπετών και αμφίβιων και ιδιαίτερα πλούσια ιχθυοπανίδα, ο τόπος γρήγορα μετατράπηκε σε έναν μικρό παράδεισο για τους οικολόγους και τους κατοίκους της περιοχής. Είναι και τα εκατοντάδες νούφαρα που επιπλέουν στην επιφάνεια της, που ολοκληρώνουν με μοναδικό τρόπο τον λιμνίσιο «καμβά».

Ο καλύτερος τρόπος ίσως για να ξεκινήσεις την «επίσημη» περιήγηση σου είναι να περπατήσεις περιμετρικά της λίμνης- για όσο τουλάχιστον αντέξεις- ή, ακόμα καλύτερα, να την διασχίσεις με ένα από τα περιηγητικά πλοιάρια που ξεκινούν από τον Λιθότοπο, το πιο γνωστό παραλίμνιο χωριό της Κερκίνης. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, κρατώντας κάποιες βασικές αποστάσεις για να μην ενοχλήσεις τα πουλιά, έχεις τη δυνατότητα να δεις λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, πελαργούς και χαλκόκοτες να περπατούν στην όχθη αναζητώντας τροφή ή να απολαύσεις το πανέμορφο πέταγμα του αργυροπελεκάνου, ξυστά στην επιφάνεια του νερού. Μέχρι και φλαμίνγκο διαθέτει η Κερκίνη, που διαχειμάζουν στις όχθες της.
Τα χωριά της Κερκίνης τώρα, κρύβουν την δική τους ιστορία και ομορφιά. Ο Λιθότοπος που ίδρυσαν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, τα γραφικότατα Άνω Πορόια, χτισμένα σε υψόμετρο 400 μέτρων στις παρυφές του όρους Μπέλες, ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά και η Βυρώνεια με το ενυδρείο της και τις ιστορίες για την υπογραφή της ανακωχής με τους Βούλγαρους, είναι μερικά μόνο από αυτά που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Από τα Άνω Πορόια μπορεί κανείς να περιηγηθεί στα πανέμορφα δάση του όρους Μπέλες, ενώ από εδώ θα προμηθευτείς τα βιολογικά ζυμαρικά «Άνω Ποροΐων» από την οικογένεια Ανδρεάδη. Χυλοπίτες, κους κους και τραχανάς είναι μερικά μόνο από την πλειάδα των βιολογικών προϊόντων που παράγονται στο οικογενειακό εργαστήρι, με πρώτη ύλη το βουβαλίσιο γάλα. Άλλωστε το κρέας από τους νεροβούβαλους της περιοχής έχει γίνει ανάρπαστο τα τελευταία χρόνια. Μπριζόλες, μπιφτέκια, καβουρμάς, ο κατάλογος είναι μακρύς και οι χρήσεις πολλές, η δε νοστιμιά εγγυημένη.

Σε κοντινή απόσταση, στους πρόποδες του όρους Κερκίνη, ακριβώς πάνω από το παρυδάτιο δάσος, βρίσκεται το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, αφού δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν επισκεφθεί το Άγιον Όρος να πάρουν μια γεύση από την αγιορείτικη μοναστηριακή αρχιτεκτονική και ατμόσφαιρα, μιας και στις τελετές ακολουθείται το τελετουργικό των μονών. Παράλληλα, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκεται το οχυρό του Ρούπελ όπου έγιναν μάχες κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο το 1941 στην προσπάθεια της εισβολής των Γερμανών και είναι το πιο εντυπωσιακό από τα οχυρά που συνθέτουν τη λεγόμενη «γραμμή Μεταξά», χάρη στις δαιδαλώδεις στοές του.
Και μετά από όλες αυτές τις περιηγήσεις, τα παλιά λιθόχτιστα βυζαντινά λουτρά του Αγκίστρου, μοιάζουν το ιδανικό επιστέγασμα μιας επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών και της Κερκίνης. Λόγω του πλήθους τον επισκεπτών έχουν χτιστεί και λειτουργούν και καινούρια λουτρά, όμως η αυτοκρατορική αίσθηση στο βυζαντινό χαμάμ είναι ασύγκριτη!




 πηγή  www.menoume-ellada.gr
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...