Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου: Εθνική εορτή σε πέντε «ιστορικούς» προορισμούς

του Νικόλα Γεωργιακώδη
 

Γιορτάστε την μεγάλη μας Εθνική Επαίτειο ταξιδεύντας σε πέντε «επαναστατικούς» προορισμούς με ιδιαίτερο ιστορικό background, γνήσιο χαρακτήρα και μοναδική φυσική ομορφιά...



Ύδρα
Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού, υπήρξε μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά η πιο σημαντική ναυτική δύναμη στην Επανάσταση του 1821. Τόπος καταγωγής μεγάλων καπεταναίων όπως ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο Κουντουριώτης και ο Κριεζής, η Ύδρα απέχει μόλις τρεις περίπου ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που την καθιστά ιδανικό weekend προορισμό.
Από τα γραφικά σοκάκια της πάνω από το λιμάνι και τα εντυπωσιακά αρχοντικά (σημειώστε το Αρχοντικό Τσαμαδού όπου στεγάστηκε η Σχολή Εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση), μέχρι τα Μουσεία και τα όμορφα μοναστήρια (ξεχωρίζουν το Μουσείο νεότερης ιστορίας και το Μοναστήρι της Ζούρδας), ο τόπος αυτός είναι «γεμάτος» ιστορία.

Πύλος
Η πόλη στην οποία γράφτηκε ο επίλογος της Επανάστασης με την φημισμένη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η Πύλος, είναι ένας προορισμός για φυσιολάτρες, ήρεμος και γαλήνιος, θαρρείς βγαλμένος από κάρτ ποστάλ.
Η Πύλος σε γοητεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα αντικρίσεις την πλατεία των Τριών Ναυάρχων μπροστά από το λιμάνι, όπου κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.
Αξίζει να επισκεφτείτε το Ανάκτορο του Νέστορα, είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, στον Εγκλιανό και τον φροντισμένο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εκεί, αλλά και να πεταχτείτε δεκατρία χιλιόμετρα νοτιότερα στην Μεθώνη, για να θαυμάσετε ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας και το εξαιρετικό φυσικό του λιμάνι. Καιρού επιτρέποντος, επιβάλλεται και μια εξόρμηση με βαρκούλα από το λιμάνι στο νησί της Σφακτηρίας.

Καρύταινα
Απέχοντας περίπου τρεις ώρες από την Αθήνα, ο ορεινή Αρκαδία ή «γη των ηρώων», είναι ένας must προορισμός από κάθε άποψη.
Στο ιστορικό κάστρο της Καρύταινας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εγκαταστάθηκε κατά την διάρκεια της Επανάστασης, ενώ στα ριζά του κάστρου, κοντά στην Παναγιά έφτιαξε και το σπίτι του. Από εκεί απολαύστε την θέα στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης, αλλά μην αρκεστείτε σε αυτήν. Η Καρύταινα δεν είναι μόνο «του Κολοκοτρώνη το σπίτι». Η Καρύταινα είναι το πεντάτοξο γεφύρι του Αλφειού με το εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου, είναι το Ιερό του Διός στο Λυκαίο Όρος με την αρχαιότερη πύλη του κόσμου, την Λυκοσούρα, είναι τα Λουτρά του Ασκληπιού, είναι ο μυθικός Λούσιος – και το rafting εκεί- και ένα σωρό ακόμα φυσικές ομορφιές. Ομορφιές που θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε μόνο όταν βαρεθείτε τις βόλτες στα δρομάκια της.

Δημητσάνα
Πενήντα εννιά χιλιόμετρα από την Τρίπολη και σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, δεσπόζει ακόμα ένα χωριό με πλούσια ιστορία. Στην Δημητσάνα η ατμόσφαιρα μύριζε... μπαρούτι. Εδώ βρισκόντουσαν έξι μπαρουτόμυλοι κατά την περίοδο της Επανάστασης, γεγονός που την κατέστησε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι, ενώ στο χωριό γεννήθηκαν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Μάλιστα, το σπίτι του πρώτου έχει αναπαλαιωθεί και στα δωμάτιά του λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Γόρτυνος, στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή του Πατριάρχη. Ολοκληρώνοντας τον «ιστορικό» σας τουρισμό στην περιοχή, απομακρυνθείτε δέκα χιλιόμετρα από το πέτρινο χωριουδάκι και επισκεφτείτε τα γραφικά Λαγκάδια, χτισμένα αμφιθεατρικά σε μία απότομη πλαγιά, τα οποία υπήρξαν πατρίδα των Δεληγιανναίων, επίσης πρωταγωνιστών της Επανάστασης.

Στεμνίτσα
Διεκδικώντας τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της επαναστατημένης Ελλάδας και της έδρας του πρώτου κοινοβουλίου της, η Στεμνίτσα αγναντεύει από υψόμετρο χιλίων και κάτι μέτρων την πλαγιά της Κλινίτσας και το ελατοδάσος του Μαινάλου. Πριν την είσοδο σας στο χωριό σταθείτε λίγο στην τοποθεσία Λίμνες για να απολαύσετε την πανοραμική θέα του τοπίου, το οποίο είναι σπαρμένο με πέτρινα αρκαδικά αλώνια και αφού τακτοποιηθείτε σε κάποιο από τα καταλύματα του χωριού, επισκεφτείτε το λαογραφικό-ιστορικό μουσείο.

πηγή  in2life.gr



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...