Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Από το Μόναχο στη Βρέμη: Ο κόσμος της γερμανικής μπύρας

Ελάχιστοι αμφισβητούν τα πρωτεία της Γερμανίας στον χώρο της μπύρας… Ωστόσο λίγοι είναι επίσης και όσοι γνωρίζουν πραγματικά σε βάθος το πόσο συστατικό στοιχείο της «τευτονικής» κουλτούρας αποτελούν τα όσα αφορούν την παραγωγή του ζύθου…


Η βαυαρική ανοιχτή μπυραρία και η κλειστή μπυραρία-pub της Κολωνίας είναι αυτό που λέμε «must» για όποιον επισκεφθεί τη Γερμανία. Αλλά με πάνω από 1200 ζυθοποιία σε ολόκληρη τη χώρα, είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς από πού να ξεκινήσει.

Ξακουστούς για την τοποθεσία, την ηλικία, τη φήμη, αλλά και την ατμόσφαιρά τους, η Γερμανία έχει ορισμένους «top» μπυρο-προορισμούς και το lonely planet επέλεξε τους 6 σημαντικότερους…

Μόναχο

Εννοείται πως το Μόναχο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς τους προορισμούς, ασυζητητί. Δεν υπάρχει επίσκεψη στο Μόναχο που να μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη χωρίς ένα πέρασμα από μια τοπική μπυραρία. Το Hofbräuhaus είναι η πιο γνωστή και «τιμημένη» μπυραρία της Βαυαρίας (και ίσως του πλανήτη). Βουτήξτε το κεφάλι σας σε μια πελώρια πήλινη κανάτα πριν απορροφηθείτε από τους μεσαιωνικούς θόλους και τις καρτ ποστάλ.

Hofbräuhaus

Περιηγηθείτε ανάμεσα σε παλιές δεξαμενές ζυθοποιίας, ιστορικές φωτογραφίες, μικροδωράκια από το Oktoberfest (16ήμερο φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο) στο Bier & Oktoberfestmuseum, δηλαδή στο μουσείο Oktoberfest. Φιλοξενούμενο σε ένα οίκημα από ξύλινο σκελετό που ανάγεται στον 14ο αιώνα, το μουσείο παρέχει μια συμπυκνωμένη ιστορική αποτύπωση της πορείας του γερμανικού εθνικού ποτού.

Όσο για το προαναφερθέν Oktoberfest, η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής του είναι από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη και οι επισκέπτες του ξεπερνάνε τα 6 εκατομμύρια. Μια μαύρη, δυνατή μπύρα (Wies’nbier) φτιάχνεται ειδικά για την περίσταση και οι κάτοικοι του Μονάχου τη βγάζουν στο γραφείο με τα παραδοσιακά τους βαυαρικά ενδύματα «lederhosen» και «dirndl», ώστε να πάνε στον χώρο του φεστιβάλ αμέσως μετά τη δουλειά.

Βαυαρία (εκτός Μονάχου)

Ο πιο θελκτικός γύρος που προσφέρεται είναι το Μονοπάτι της Ζυθοποιίας που έχει σαν κύριο σταθμό το Μουσείο Ζυθοποιίας της Φραγκονίας (βόρεια Βαυαρία και… κάτι ψιλά από δύο ακόμη ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας). Ευρισκόμενοι στη Bamberg, τσεκάρετε το Klosterbräu, μια πανέμορφη μισοξύλινη ζυθοποιία –την παλιότερη στην πόλη.
Maisel’s Brauerei-und-Büttnerei

Maisel’s Brauerei-und-Büttnerei

Για μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ματιά σε όλη την ζυθοπαραγωγική διαδικασία, κατευθυνθείτε στο τεράστιο μουσείο «Maisel’s Brauerei-und-Büttnerei», ακριβώς έξω από τη Bayreuth. Υπάρχει ξενάγηση στα έγκατα αυτής της μονάδας του 19ου αιώνα, με ατμοσφαιρικές αίθουσες γεμάτες με 4500 κούπες μπύρας και διασκεδαστικά αντικείμενα σχετιζόμενα με τη μπύρα.

Το Klosterschenke Weltenburg φτιάχνει την εξαίσια σκουρόχρωμη μπύρα του από το 1050 και είναι η παλιότερη μοναστηριακή ζυθοποιία σήμερα και ένα πραγματικό κομψοτέχνημα.

Alpirsbach

Alpirsbach

Η λαϊκή παράδοση λέει ότι το Alpirsbach έχει ονομαστεί έτσι από έναν κληρικό, μεγάλο οπαδό της μπίρας, ο οποίος όταν ένα ποτήρι με μπύρα ξέφυγε λόγω ατσαλοσύνης από το χέρι του κι έπεσε στο ποτάμι, είπε: «All Bier ist in den Bach!» (Όλη η μπύρα είναι στο ποτάμι!). Προφητικό μάλλον, καθώς σήμερα η Alpirsbacher Klosterbräu φτιάχνεται με καθαρό νερό πηγής. Με το εισιτήριο για την ξενάγηση στον χώρο θα έχετε και δύο μπύρες δώρο… έτσι για το καλό!

Κολωνία

Η μπύρα βασιλεύει στην Κολωνία, όπου 20 μονάδες παραγωγής παράγουν την τοπική μπύρα που ονομάζεται Kölsch και η οποία σερβίρεται σε μακρόστενα ποτήρια Stangen. Το Brauhaus Peters είναι μέρος για μερακλήδες φίλους της Kölsch. Το Früh am Dom είναι μια λαβυρινθώδης μπυραρία, ενώ η Päffgen γεμίζει τα ποτήρια σας με Kölsch από το 1883.

Jever

Friesisches Brauhaus

Η Jever -πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής της Friesland- είναι διάσημη για την Pilsner μπύρα της, καθώς η Friesisches Brauhaus παράγει «ξηρή» pilsner από το 1848. Οι ζυθο-ξεναγήσεις επιτρέπουν στους επισκέπτες ένα κρυφοκοίταγμα πίσω από την κουίντα, ένα ταξίδι στον κόσμο της παραγωγής και της εμφιάλωσης, ενώ θα σας ξεναγήσουν και σε ένα μικρό μουσείο. Φροντίστε ωστόσο να έχετε κάνει κράτηση από πριν…

Βρέμη

Οι μισές γερμανικές ζυθοποιίες είναι στη Βαυαρία και όχι στον Βορρά. Μία όμως, έχει εδώ και χρόνια «σαλπάρει» από τις γερμανικές ακτές και έχει εξελιχθεί σε διεθνές brandname. Μπορείτε λοιπόν, να εξερευνήσετε από πού προέρχεται όλη αυτή η παγκόσμια παραγωγή σε μία δίωρη ξενάγηση στην παραγωγική μονάδα της Beck’s.



Χάρη στην παράδοση του «Reinheitsgebot» –του αυστηρού γερμανικού νόμου σχετικά με την αυθεντικότητα των συστατικών της γερμανικής μπύρας- η μπύρα της Γερμανίας θεωρείται μοναδική στο να μην προκαλεί στον καταναλωτή της Katzenjammer (το γνωστό μας hangover). Παρ’ όλα αυτά, αυτοί που ανήκουν στους καταναλωτές των 5 εκατομμυρίων λίτρων μπύρας στο Oktoberfest δε νομίζουμε να συμφωνούν!

clickatlife.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...