Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

10 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε αν πάτε στη Σκωτία

Συνδυάζοντας μαγευτικά τοπία, μοναδικά μουσεία τέχνης και επιστήμης και κάστρα που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, η Σκωτία είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να ταξιδέψει κανείς...
Και φυσικά, τόση ποικιλομορφία δε θα μπορούσε παρά να προσφέρει κάτι για κάθε τύπο ταξιδιώτη και για όλα τα γούστα: για τους λάτρεις της ιστορίας, της γαστρονομίας, της περιπέτειας, αλλά και της χαλάρωσης.
Θρύλοι, διηγήσεις και περιγραφές, δεν έχουν σταματημό γι’ αυτή την τόσο ιδιαίτερη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, στο ακραίο βόρειο κομμάτι του, η οποία μάλιστα καλύπτει περίπου το 1/3 του συνολικού εδάφους του. Η Σκωτία ( www.visitscotland.com ) χωρίζεται βασικά σε δύο περιοχές, στις ορεινές (Highlands) και στις πεδινές (Lowlands), ενώ οι δυτικές ακτές της βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και οι ανατολικές ακτές της από τη Βόρεια Θάλασσα.
Στα κεντρικά Lowlands βρίσκονται οι περισσότερες μεγάλες πόλεις. Το Εδιμβούργο είναι πρωτεύουσα της Σκωτίας, αλλά μεγαλύτερη πόλη της είναι η Γλασκώβη, στα δυτικά, που συγκεντρώνει το μισό σχεδόν πληθυσμό της Σκωτίας στην ευρύτερη αστική περιοχή της. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Dundee και το Aberdeen και στα highlands, το Inverness.
Το Φθινόπωρο του 2014 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανακαλύψετε 10 στάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε αν οργανώσετε ένα ταξίδι στη Σκωτία
.
1. Loch Ness και Great Glen
Ένα γεωλογικό ρήγμα χωρίζει τη γη από ακτή σε ακτή και κάποτε χώριζε τη Σκωτία στα δύο. Οι παγετώνες βάθυναν την τάφρο και το αποτέλεσμα σήμερα είναι μια σειρά από δασώδη βουνά και σκοτεινές, μυστηριώδεις λίμνες. Τα πολλά κάστρα και φρούρια, μαρτυρούν τη στρατηγική σημασία της περιοχής Great Glen (μεγάλο φαράγγι) και ενισχύουν τη μεγαλοπρέπειά της με νοσταλγία. Εκεί ζει και το θρυλικό τέρας του Loch Ness, που εξακολουθεί να προσελκύει το επιστημονικό ενδιαφέρον. Η πόλη Inverness αποτελεί την πρωτεύουσα των Highlands και η φημισμένη λίμνη Loch Ness, η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται νότιά της.

2. Το κάστρο του Εδιμβούργου

Κυριαρχώντας στον ορίζοντα της πόλης εδώ και πάνω από 800 χρόνια, αυτό το κάστρο αποτελεί ένα εθνικό σύμβολο και δικαίως, τον πιο δημοφιλή πόλο έλξης επισκεπτών της χώρας. Ο λόφος Din Eidyn, απ’ όπου πήρε το όνομά του το Εδιμβούργο (Διαβάστε για το Εδιμβούργο στο: www.clickatlife.gr/story/taksidi/edimbourgo-i-mageutiki-athina-tou-borra-?id=2079982 ), ήταν ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο στους πολέμους της Σκωτίας. Το κάστρο χρησίμευσε κατά καιρούς ως βασιλικό παλάτι, στρατώνες, φυλακές και κοινοβούλιο και τώρα στεγάζει τα κοσμήματα του θρόνου της Σκωτίας και την περίφημη Πέτρα του Πεπρωμένου.
Η θέα από το κάστρο είναι τόσο εντυπωσιακή, όσο και η θέα του ίδιου του κάστρου, που είναι «σκαρφαλωμένο» στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου.

3. Γκαλερί τέχνης και Μουσείο Kelvingrove, Γλασκώβη
Η πιο δημοφιλής συλλογή τέχνης της Σκωτίας συγκεντρώνει τώρα ακόμη περισσότερο τα φώτα πάνω της, μετά την πρόσφατη ανακαίνισή της που κόστισε 27,9 εκατομμύρια λίρες. Περίπου 8.000 έργα μεγάλης διεθνούς αξίας, εκτίθενται σε τρεις ορόφους της γκαλερί. Η μοναδική συλλογή μας «ταξιδεύει» σε αρχαίους πολιτισμούς όλου του κόσμου, δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ευρωπαϊκής και σκωτσέζικης τέχνης στο πέρασμα των αιώνων και παρέχει πληροφορίες για τη ζωή στη Γλασκώβη τον 20ο αιώνα.

4. Νησί Skye
Μέρος βίαιων γεωγραφικών αναταραχών, αυτό το «ομιχλώδες νησί» ( www.skye.co.uk ) φημίζεται για τα εντυπωσιακά βουνά του και την άγρια ακτογραμμή του. Προσθέστε σε αυτά ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από αγροκτήματα, καταρράκτες, ένα εξαιρετικό ουίσκι και ένα κάστρο που μοιάζει παραμυθένιο και έχετε επιβεβαιώσει ότι στο Skye υπάρχουν όλα τα συστατικά που συμβολίζουν καλύτερα τα Highlands. Το Portree, η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, είναι ιδανικό σημείο εκκίνησης για να εξερευνήσετε αυτό το καταπληκτικό νησί.

5. Κέντρο Επιστημών της Γλασκώβης
Αυτό το συγκρότημα κτηρίων θα πρέπει να το επισκεφτείτε οπωσδήποτε. Η καρδιά του κέντρου είναι τo Science Mall, μια γυάλινη-ασήμι κατασκευή με τρεις ορόφους από εκθέματα, συλλογές και αίθουσες με ειδικά εφέ. Δίπλα της βρίσκεται ο μοναδικός περιστρεφόμενος πύργος στον κόσμο και ένα σινεμά IMAX που προβάλλει γιγαντιαίες 3D ταινίες. Και τα τρία κτήρια, εξωτερικά, αποτελούν «ατραξιόν» για τους επισκέπτες, καθώς εντυπωσιάζουν με το περίτεχνο και ελλειπτικό τους σχήμα. Επίσης, αποτελούν χώρους σεμιναρίων και επιστημονικών ερευνών.

6. Οικισμός και περιοχή Glencoe
Πουθενά αλλού δε θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα τόσο εντυπωσιακό και ενδεικτικό τοπίο των βουνών της Σκωτίας, όσο εδώ. Ο δρόμος περνά κάτω από τις επιβλητικές κορυφές, που είναι άλλοτε σκοτεινές και μυστηριώδεις και άλλοτε φωτεινές. Αυτό το αρχαίο και περίφημο πέρασμα έχει επίσης μακρά ιστορία, ενώ το καλοκαίρι στην περιοχή συρρέουν ορειβάτες και πεζοπόροι. Το χειμώνα φιλοξενεί ένα από τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα.

7. Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας
Ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο στη μέση του δρόμου Princess Street του Εδιμβούργου, η Εθνική Πινακοθήκη ( www.nationalgalleries.org/visit/introduction-114 ), σας καλεί να την επισκεφτείτε. Θεωρείται ως μια από τις καλύτερες μικρές πινακοθήκες στον κόσμο και φιλοξενεί έργα των μεγαλύτερων ονομάτων της δυτικής τέχνης (Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Ελ Γκρέκο, Ρέμπραντ, Ρούμπενς και Μονέ, είναι μερικά από αυτά) και την πιο ολοκληρωμένη σειρά από αριστουργήματα της Σκωτίας.

8. The Cairngorms
Φωτογραφία: http://www.visitscotland.com
Ο υψηλότερος ορεινός όγκος στις Βρετανικές Νήσους περιλαμβάνει απόκρημνες κορυφές, λίμνες και αρχαία δάση, καθώς και προστατευόμενες περιοχές και στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms ( www.cairngorms.co.uk ) θα βρείτε τέσσερις από τις πέντε υψηλότερες κορυφές της Σκωτίας και μεγάλες εκτάσεις άγονων, αλλά όμορφων ορεινών περιοχών. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα για αθλητικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και οικοτόπων που δεν διακόπτονται από δρόμους. Μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες στις παρυφές της οροσειράς, αλλά οι κορυφές της είναι προσβάσιμες μόνο για τους πεζοπόρους και τους σκιέρ.

9. Κάστρο Culzean
Αν και παλαιότερα αποτελούσε έναν οχυρωματικό πύργο, το Culzean ( www.nts.org.uk/Property/Culzean-Castle-Country-Park ), στη νότια ακτή Ayrshire, μετατράπηκε από τον αρχιτέκτονα Robert Adam σε μια πολυτελή έπαυλη απείρου μεγέθους και κομψότητας. Τα έργα ξεκίνησαν το 1777 και διήρκεσαν σχεδόν 20 χρόνια και τώρα το Culzean αποτελεί ένα αριστούργημα σε μια χώρα γεμάτη από υπέροχα κάστρα –ανακαινίστηκε πλήρως το 1970 και είναι ανοιχτό για το κοινό. Η περιοχή γύρω από αυτό, έγινε το πρώτο δημόσιο πάρκο της Σκωτίας, το 1969.

10. Βασιλικό Μουσείο και Μουσείο της Σκωτίας
Οι καλύτερες και πιο σπάνιες αρχαιότητες της Σκωτίας, συγκεντρώθηκαν σε δύο εκπληκτικά μουσεία. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο παρακείμενα κτήρια στην Chambers Street του Εδιμβούργου, διατηρούν ξεχωριστές ταυτότητες: το Βασιλικό Μουσείο επικεντρώνεται σε διεθνή έργα τέχνης, ενώ το σύγχρονο Μουσείο της Σκωτίας, είναι αφιερωμένο στην ιστορία αυτού του τόπου και του λαού της. Η είσοδος είναι δωρεάν. 
clickatlife.gr
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...