Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα 15 καλύτερα ιστορικά cafès της Ευρώπης

Τα 15 καλύτερα ιστορικά cafès στην Ευρώπη, αγαπημένα στέκια συγγραφέων, αριστοκρατών, ποιητών, πολιτικών έχουν και από μία ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθούν. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε από μια…
φέτα αναμνήσεων και να πιείτε μια… γουλιά του παρελθόντος. Και αυτά σε έναν πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό δίσκο σερβιρίσματος της ιστορίας.

1. La Closerie des Lilas, Παρίσι

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Henry Miller, ο Apollinaire και ο Σεζάν ήταν μόνιμοι θαμώνες. Κάθε Τρίτη μοιράζονταν τις θεωρίες, της απόψεις και τους στοχασμούς τους, ενώ ο Χέμινγουεϊ έγραφε απομονωμένος στη βεράντα του.

2. Café New York, Βουδαπέστη

Ένα από τα πιο όμορφα καφενεία στην Ευρώπη -αν όχι του κόσμου- αποτέλεσε τόπο συνάντησης των καλλιτεχνών του 20ού αιώνα. Περίτεχνη διακόσμηση και περιβάλλον που αποπνέει άρωμα περασμένης εποχής.

3. Café Central, Βιέννη

Με μαρμάρινες κολόνες, βαρύτιμους πολυελαίους και περίτεχνες διακοσμήσεις, το καφενείο αυτό αποτελεί άριστο παράδειγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αιώνα. Κρυμμένο μέσα σε ένα ιστορικό παλάτι, έχει συνδέσει το όνομάτου με τους διανοούμενους της μουσικής τέχνης ακόμα από το άνοιγμάτου το 1876.

4. Majestic Café, Πόρτο

Εντυπωσιακή πρόσοψη, εξαιρετικοί εσωτερικοί χώροι και ένας ευχάριστος κήπος. Φημισμένο για την Belle Epoque ατμόσφαιρά του, το καφενείο αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο φωτογραφημένα cafè στον κόσμο, πόσω μάλλον στην Ευρώπη.

5. Cafè Chris, Άμστερνταμ

Το Cafè Chris ιδρύθηκε το 1624 και αποτελεί ιστορικό ορόσημο της περιοχής, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι η νικοτίνη έχει ποτίσει δάπεδα και ταβάνια!

6. Caffe Torino, Τορίνο

Το Τορίνο είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που ανέπτυξε έντονη κουλτούρα γύρω από τον καφέ και συνεχίζει με το ίδιο τέμπο. Το ελκυστικό Caffe Torino άνοιξε για πρώτη φορά το 1903 και ξεχώρισε αμέσως για τη βαριάεπίπλωση και τα εντυπωσιακά τζάκια του. Μια ολόκληρη στρατιά από διάσημα ονόματα όπως η Ava Gardner, ο Alcide De Gaspari και ο πιανίστας Ludovico Einaudi πέρασαν την πόρτα του, προσδίδοντας επιπλέον αίγλη.

7. Το Antico Caffe Greco, Ρώμη

Είναι το δεύτερο παλαιότερο καφέ στην Ιταλία και το παλαιότερο σε όλη την Ρώμη. Από τότε που άνοιξε τις πόρτες του στη Via dei Condotti το 1760 έχει φιλοξενήσει ιστορικές προσωπικότητες, όπως η Stendhal, ο Γκαίτε, ο Byron, ο Franz Liszt, ο Henrik Ibsen, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Βάγκνερ, ο Καζανόβα.

8. Ultieme Hallucinatie, Βρυξέλλες

Στεγάζεται σε ένα αρχοντικό που χτίστηκε κατά το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα. Με κομψό νεοκλασικό στυλ και γεμάτο με όμορφα βιτρό, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη για να απολαύσει κάποιος αρωματικό καφέ και ζαχαρωτά.

9. Café Slavia, Πράγα

Κοντά στην διάσημη και αγαπημένη Γέφυρα του Καρόλου και στο Εθνικό Θέατρο, άνοιξε προς τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει φιλοξενήσει πολλούς καλλιτέχνες και πολιτικούς. Ακόμα και ο Vaclav Havel απολάμβανε εδώ τον καφέ του πριν αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Στα must, το καλό αψέντι.

10. Jama Michalika, Κρακοβία

Φημίζεται για την εκκεντρική διακόσμηση καθώς οι τοίχοι κοσμούνται με καρικατούρες μεγάλων καλλιτεχνών από το χώρο της υποκριτικής τέχνης, της λογοτεχνίας και του τραγουδιού και αποτελεί αγαπημένο στέκι των μποέμ.

11. Caffe Florian, Βενετία

Το Caffe Florian στη Βενετία άνοιξε για πρώτη φορά το 1720 – θεωρείται το παλαιότερο καφέ στην Ιταλία, αν όχι του κόσμου. Διάσημοι θαμώνες ο Γκαίτε και ο Καζανόβα.

12. Café de l’Opera, Βαρκελώνη

Οι φίλοι της Art Nouveau μάλλον θα απολαύσετε αυτό το καφενείο περισσότερο. Σε ειδυλλιακή τοποθεσία, ακριβώς απέναντι από την όπερα μέσα στο πολυσύχναστο κέντρο της Las Ramblas, είναι το ιδανικό μέρος για να νιώσει κάποιος στο έπακρο τη ζωή της πόλης. Αποτελεί στέκι καλλιτεχνών και μουσικών όπερας για πάνω από έναν αιώνα.

13. Α Brasileira, Λισαβόνα

Ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά καφέ στην παλιά συνοικία της πόλης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 20ού αιώνα και διακρίνεται για την κομψότητα… παλαιάς κοπής τόσο στη διακόσμηση όσο και στους θαμώνες.

14. Cafè Buchwald, Βερολίνο – το καλύτερο για γλυκό δόντι του

Άνοιξε το 1900 και ειδικεύεται εκτός από τον καφέ στο χειροποίητο κέικ σοκολάτας. Και μπορεί η διακόσμησή του να παραπέμπει σε… ντεμοντέ σαλόνι κατοικίας, όμως το προτιμούν ως επί το πλείστον νεαρές ηλικίες.

15. Cafè Odeon, Ζυρίχη

Ένα από τα πιο διάσημα καφέ της Ζυρίχης, άνοιξε το 1910 και υπήρξε το αγαπημένο στέκι πολλών ζωγράφων, συγγραφέων, μουσικών και επιστημόνων μεταξύ των οποίων ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Τζέιμς Τζόις, ο Λένιν και ο Πικάσο. Σημείο συνάντησης πνευματικών ανθρώπων της εποχής αλλά και της υψηλής κοινωνίας. Σήμερα αποτελεί σήμα-κατατεθέν της πόλης αλλά και ζωντανή ανάμνηση του παρελθόντος.

perierga.gr
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...