Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πάσχα στην Κέρκυρα...Adagio και μπότηδες!

Το πιο μελωδικό και κατανυκτικό Πάσχα στην Ελλάδα, αυτό της Κέρκυρας είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις μια φορά στη ζωή σου.
Πάσχα στην Κέρκυρα, μια γιορτή, στην οποία εναρμονίζονται η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η καθολική κοινότητα, η βενετσιάνικη επίδραση, το γνήσιο κερκυραϊκό χιούμορ, η μουσική των φιλαρμονικών και βέβαια η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα...

Όλα ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων, «των Βαγιώνε», όπως λένε οι ντόπιοι: Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα λιτανεύεται στους δρόμους συνοδεία όλων των Φιλαρμονικών του νησιού (15 στο σύνολο). Η λιτανεία ξεκινά από την ομώνυμη εκκλησία στις 11 το πρωί και ακολουθεί τη γραμμή, όπου κάποτε υπήρχαν τα τείχη της πόλης, πάνω από τα οποία ο Άγιος έδιωξε το “θανατικό”. Κόσμος από όλο το νησί κατεβαίνει στην πόλη δίνοντας πανηγυρικό χαρακτήρα στη μέρα. Η ημέρα έχει τη δική της παράδοση και στο φαγητό, με τις ταβέρνες και τα σπίτια σε όλο το νησί να ετοιμάζουν στακοφίσι και μπακαλιάρο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη εδώ και είκοσι χρόνια η Δημοτική Χορωδία δίνει μια ξεχωριστή συναυλία Ανατολικής και Δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής. Τη Μ. Πέμπτη οι μπάντες κάνουν τις τελευταίες πρόβες στην Πιάτσα Πίνια, ενώ αργότερα στο Ντουόμο, την καθολική μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, διαβάζονται τελετουργικά τα 12 Ευαγγέλια. Τη Μ. Παρασκευή προετοιμαστείτε να περάσετε ολόκληρη την ημέρα στην Παλιά Πόλη. Από τις 11 το πρωί που τελείται η Αποκαθήλωση στη λειτουργία του Αγίου Σπυρίδωνα –υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου– μέχρι τις 11 το βράδυ που παρελαύνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, γίνονται δεκάδες περιφορές, πάντα συνοδεία των φιλαρμονικών, οι οποίες παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Όλες οι λάμπες στην πόλη έχουν μοβ χρώμα, ενώ η Παλιά Φιλαρμονική παίζει το «Adagio» του Αλμπινόνι, η Ορχήστρα «Νικόλαος Μάντζαρος» τη «Marcia Funebre» του Βέρντι, ενώ η Ορχήστρα «Ιωάννης Καποδίστριας» τη «Sventura» του Μαριάνι και το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν.

Το πρωί του Μ. Σαββάτου, πάλι, γίνεται η πρώτη Ανάσταση κι έρχεται η ώρα του εθίμου των μπότηδων: κανάτια με νερό πετιούνται από τα μπαλκόνια κάτω στο δρόμο – μια εκδοχή κάνει λόγο για ένα έθιμο των Ενετών για καλή τύχη - ενώ αμέσως μετά οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας εμβατήρια. Οι Φιλαρμονικές, φυσικά, δεν λείπουν αυτή τη μέρα, αντίθετα ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας εύθυμα εμβατήρια. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, μπορείτε να παρακολουθήσετε την Καθολική ακολουθία της Ανάστασης στο Μητροπολιτικό Duomo, η οποία ολοκληρώνεται στις 11, για να προλάβει ο κόσμος να παραστεί και στην Ορθόδοξη. Στην Kέρκυρα, το σούβλισμα του αρνιού δεν συνηθιζόταν μέχρι πρότινος. Το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο με κρεατικά. Πολύ διαφορετικό από το Πάσχα που έχουμε συνηθίσει, αλλά σίγουρα πολύ πιο μελωδικό και κατανυκτικό.

athinorama.gr


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...