Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Το απομονωμένο αρχιπέλαγος του Σεντ Κίλντα στη Σκωτία

To ηφαιστειογενές αρχιπέλαγος του Σεντ Κίλντα βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των ακτών της Σκωτίας. Πρόκειται για ένα άγριο και απομονωμένο σύμπλεγμα νησιών με κύρια...
χαρακτηριστικά την άγρια θάλασσα, τα πελώρια βράχια και την πολυποίκιλη ορνιθοπανίδα. Αυτά τα εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς νησιά, κάθε χρόνο συγκεντρώνουν έναν τεράστιο αριθμό από σπάνια θαλασσοπούλια, αποτελώντας έτσι έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς αναπαραγωγής θαλασσινών πουλιών της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Εκτός όμως από το εκπάγλου καλλονής τοπίο και τις σημαντικότατες αποικίες θαλάσσιων πουλιών, το αρχιπέλαγος παρουσιάζει και τεράστιο πολιτιστικό ενδιαφέρον, μια που πρόσφατες ανασκαφές απέδειξαν ότι τα νησιά κατοικούντο από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Μοιραία, αυτό το τόσο ξεχωριστό αρχιπέλαγος συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και το 1986, ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

Από τις αρχές όμως του 18ου αιώνα η ζωή όμως στα Σεντ Κίλντα άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Τα νησιά έχαναν σιγά- σιγά την αυτάρκεια τους και άρχισαν να εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από εισαγωγές με αποτέλεσμα τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα οικοδομικά υλικά και τα πρώτης ανάγκης αγαθά να παρουσιάζουν ελλείψεις και να γίνονται πανάκριβα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έχουμε το πρώτο κύμα μετανάστευσης προς την Αυστραλία, όπου μετά από αντιξοότητες και κακουχίες τριάντα έξη άποικοι έφτασαν στη μακρινή Μελβούρνη και εγκαταστάθηκαν σε ένα προάστιό της δίνοντας σε αυτό το όνομα των νησιών τους, Σεντ Κίλντα. Την χαριστική βολή όμως στους κατοίκους έδωσε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος που απέκοψε επί μήνες τα νησιά από την χώρα και μια επιδημία γρίπης που αποδεκάτισε τους ούτως ή άλλως λιγοστούς κατοίκους. Έτσι, το 1930, πάρθηκε η απόφαση της εκκένωσης των νησιών και η μεταφορά των κατοίκων στην Σκωτία.

Σήμερα, ογδόντα τόσα χρόνια μετά, τα Σεντ Κίλντα παραμένουν ακατοίκητα. Μόνοι επισκέπτες είναι ειδικοί επιστήμονες, που μελετούν την ιστορία και την πανίδα του τόπου, καθώς και ένας μικρός αριθμός τουριστών που τα επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες με ειδικές κρουαζιέρες από την Σκωτία.


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...