Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τα πιο παραμυθένια κάστρα στον κόσμο

Κι όμως, τα κάστρα με ιππότες δεν υπάρχουν μόνο στα παραμύθια!

Σκηνικά που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθια με ιππότες, δεσποσύνες και μπόλικους αυλικούς. Η βόλτα στα πιο εντυπωσιακά κάστρα-παλάτια μας ταξιδεύει σε εποχές που έχουν από καιρό περάσει.



Burg Hohenzollern, Γερμανία

Απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Στουτγάρδη και υπήρξε κατοικία της οικογένειας Hohenzollern, τα μέλη της οποίας έγιναν αυτοκράτορες της Γερμανίας κατά το μεσαίωνα. Καταλήφθηκε το 1423 και καταστράφηκε ολοσχερώς για να ξαναχτιστεί από την αρχή στο ίδιο σημείο. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών αποτέλεσε καταφύγιο για καθολικούς πρόσφυγες.

Swallow's Nest, Ουκρανία

Η "Φωλιά του Χελιδονιού", όπως είναι το όνομά του κρέμεται πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Μην σας ξεγελά όμως. Πρόκειται για διακοσμητικό κάστρο μήκους μόλις 20 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων. Κατασκευάστηκε σε νεογοτθικό στυλ το 1912 από το Ρώσο αρχιτέκτονα  Leonid Sherwood και έχει εμφανιστεί σε αρκετά φιλμ.

Chillon, Ελβετία

Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Μακρόστενου σχήματος, το κάστρο έχει 110 μέτρα μήκος και 50 μέτρα πλάτος, με τον πύργο του να βρίσκεται σε ύψος 25 μέτρων πάνω από το έδαφος. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, το κάστρο προσελκύει ρομαντικούς συγγραφείς, από τον Ζαν-Ζακ Ρουσό και το Βικτόρ Ουγκό μέχρι τους Αλέξανδρο Δουμά, Γκυστάβ Φλωμπέρ και Λόρδο Βύρωνα.

Le Mont Saint Michel, Γαλλία

Μικροσκοπικό κομμάτι παραδείσου στις ακτές τις Νορμανδίας. Μόλις 45 μόνιμοι κάτοικοι ζουν το παραμύθι. Η μικρή νησίδα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού. Από κάτω, πίσω από τα τείχη που περιβάλλουν το αββαείο, βρίσκεται μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα.

Reichsburg Cochem, Γερμανία

Το Αυτοκρατορικό Κάστρο χτίστηκε το 12ο αιώνα ενώ καταστράφηκε το 1689 από τους Γάλλους. Το 1868 αγοράστηκε από τον βερολινέζο επιχειρηματία Louis Fréderic Jacques Ravené και ανακατασκευάστηκε σε νεογοτθικό στυλ. Πλέον ανήκει στο Cochem, ένα από τα πιο γραφικά χωριά στα δυτικά της χώρας, μόλις μια ώρα έξω από τη Βόννη.

Schloss Neuschwanstein, Γερμανία

Βρίσκεται στις βαυαρικές Άλπεις και το έχτισε με δικά του έξοδα ο Λουδοβίκος Β' τον 19ο αιώνα ως προσωπικό του καταφύγιο. Αποτελεί φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου και κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το Ντίσνεϊ που έψαχνε έμπνευση για το παραμυθένιο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης.

Himeji, Ιαπωνία

Είναι το μεγαλύτερο και διασημότερο κάστρο της χώρας και χτίστηκε το 1333 από τον σαμουράι και κυβερνήτη της επαρχίας Harima, τον Akamatsu Norimura. Αποτελείται από 83 κτίρια που χρησίμευαν ως φρούρια ενώ το αποκαλούν και Hakuro-jo, που σημαίνει “το κάστρο του λευκού ερωδιού” αφού μοιάζει με πουλί που πετάει. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Τζέιμς Μποντ “Ζεις μονάχα δυο φορές” του 1967.

Chateau de Vincennes

Το τεράστιο κάστρο βρίσκεται στην πόλη Vincennes, στα ανατολικά προάστια έξω από το Παρίσι. Χτίστηκε μεταξύ 1340 και 1410 για τον Λουδοβίκο Ζ' με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο για το κυνήγι στα γύρω δάση. Εγκαταλείφθηκε τον 18ο αιώνα και αρχικά στέγασε το τοπικό εργοστάσιο πορσελάνης και στη συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή. Από τους πιο διάσημους κρατούμενους υπήρξε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, ο Ντιντερό και ο Μιραμπό ενώ εδώ εκτελέστηκε το 1917 η Ολλανδή κατάσκοπος Μάτα Χάρι. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Rocca Della Guaita, Σαν Μαρίνο

To μεσαιωνικό κάστρο ατενίζει την πόλη του μικροσκοπικού κρατιδίου στην ιταλική χερσόνησο. Έχει υποστεί αρκετές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου αλλά τμήματά του χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Περιλαμβάνει παρατηρητήριο, καμπαναριό, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας αλλά και φρούριο-φυλακή.

Bojnice, Σλοβακία

Το διασημότερο αξιοθέατο της Σλοβακίας λέγεται πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στην Disneyland της Καλιφόρνιας. Το ρομαντικό κάστρο του 12ου αιώνα βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη και αποτελεί δημοφιλές σκηνικό για ταινίες φαντασίας και παραμυθιών. Και όχι άδικα.

Glamis, Σκοτία

Το ομορφότερο κάστρο της Σκοτίας βρίσκεται στο χωριό Angus και αποτέλεσε κατοικία για την οικογένεια Lyon από τον 14ο αιώνα. Παρόλο που το μεγαλύτερο τμήμα του έχει ανακατασκευαστεί, τα θεμέλιά του χτίστηκαν το 1376. Πλέον αποτελεί κατοικία του Κόμη και της Κοντέσας Strathmore και Kinghorne και είναι ανοιχτό στο κοινό. Εννοείται πως σύμφωνα με το θρύλο το κάστρο είναι στοιχειωμένο από βαμπίρ αλλά και την “Γκρίζα Κυρία”, το φάντασμα που κατοικεί εκεί.

Chateau de Chambord

Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κάστρα στον κόσμο χάρη στην χαρακτηριστική μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του. Ξεκίνησε να χτίζεται το 16ο αιώνα από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α' ως σύμβολο του πλούτου του αλλά έμεινε ημιτελές. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία του Ντίσνεϊ “Η Πεντάμορφη και το Τέρας” του 1991.

Grand Palace, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Το απίστευτο παλάτι-φρούριο χτίστηκε το 1782 και αποτέλεσε κατοικία των Ταϊλανδών βασιλιάδων για 150 χρόνια. Παρόλο που ο σημερινός βασιλιάς, ο Bhumibol Adulyadej, μένει στο παλάτι Chitralada, το Grand Palace χρησιμοποιείται ακόμα και ειδικές τελετές και εκδηλώσεις. Αποτελείται από πολλά κτίρια, αυλές και κήπους.

Chateau de Chenonceau, Γαλλία

Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κάστρα στην Κοιλάδα Loire και βρίσκεται στον ποταμό Cher. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα και άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες μέχρι να περάσει στα χέρια του Ερρίκου Β'. Αργότερα, στο κάστρο συναντήθηκαν πολλοί από τους σημαντικότερους Διαφωτιστές όπως ο Βολτέρος, ο Μοντεσκιέ και ο Ρουσό. Σήμερα αποτελεί το διασημότερο κάστρο της χώρας μετά το Παλάτι των Βερσαλλιών.

Κάστρο της Πράγας, Τσεχία

Αποτελεί το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Πράγας και το μεγαλύτερο μεσαιωνικό σύμπλεγμα στον κόσμο. Θα δείτε την αλλαγή της φρουράς κάθε μια ώρα, την Εκκλησία του Εσταυρωμένου, την Πινακοθήκη, τους Βασιλικούς κήπους, τον Καθεδρικό του Αγίου Βίτου και το Παλιό Βασιλικό Ανάκτορο μεταξύ άλλων. Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και πλέον αποτελεί έδρα του Προέδρου  αλλά και της κυβέρνησης της χώρας.

Conwy, Ουαλία

Το μεσαιωνικό κάστρο χτίστηκε μεταξύ 1283 και 1289 από τον Εδουάρδο Α' με υπέρογκο κόστος για την εποχή. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ουαλίας και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιά της Ουνέσκο.

Eilean Donan, Σκοτία

Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σκοτίας πάνω σε νησάκι που συνδέεται με τη στεριά μέσω πεζογέφυρας. Χτίστηκε το 13ο αιώνα και ερημώθηκε τον 18ο αιώνα ενώ οι εργασίες αποκατάστασής του ξεκίνησαν το 1919. Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο κάστρο της Σκοτίας και έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες.

Windsor, Αγγλία


Το μεγαλοπρεπές κάστρο αποτελεί κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και ξεκίνησε να χτίζεται τον 11ο αιώνα. Σήμερα πάνω από 500 άτομα ζουν και εργάζονται στο κάστρο που είναι το αγαπημένο καταφύγιο της Βασίλισσας Ελισάβετ για τα Σαββατοκύριακα.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...